Het produceren van een composiet product bestaat uit verschillende deelprocessen. Het gehele proces van de productie van een composiet product kan binnen Jules Dock Composites worden uitgevoerd. Middels een CNC-freesmachine worden bewerkingen uitgevoerd ten behoeve van de opbouw van een plug, welke als basis dient voor een productiemal, of voor een directmal. Modellen worden gefreesd vanuit diverse schuimsoorten met een hoge dichtheid, zoals EPS of PUR, of vanuit Toolingblock.
Bij het fabriceren van mallen wordt onderscheidt gemaakt tussen mallen voor eenmalig gebruik en mallen voor meermalig gebruik, daar deze van een andere kwaliteit dient te worden uitgevoerd. Indien gewenst worden mallen en pluggen van de benodigdheden voorzien om vacuüminjectie technieken toe te kunnen passen.
Voor de productie van pluggen en direct mallen maken we gebruik van onze eigen freesfaciliteiten in Capelle aan den IJssel. Behalve voor onze composiet afdeling worden hier ook freesopdrachten voor de markt uitgevoerd. Benieuwd naar de stappen in het malbouwproces? Bekijk naastgelegen filmpje waarin Reinier van het Human Power Team de malbouwstappen uitlegd van hun aerodynamische ligfiets.
Vacuüminfusie
Vacuuminfusie, ook wel vacuuminjectie genoemd, is een productietechniek welke steeds meer wordt gebruikt binnen de composiet industrie. Bij deze productietechniek wordt het laminaat droog in de mal aangebracht. Het laminaat wordt voorzien van de nodige toe- en afvoerkanalen en vervolgens luchtdicht afgesloten. De afgesloten ruimte wordt onder vacuüm gezet met een negatieve druk tot wel -1 bar! Het resultaat is een verbeterde vezel/hars verhouding waarmee een product een stuk meer verbeterde eigenschappen krijgt. Daarnaast is de gelijkheid per product bij serieproductie een stuk groter, wat bij een productie middels hand-layup of vezelspuiten minder gegarandeerd kan worden.

Composiet Wikkeltechniek
Jules Dock Composite kan composiet wikkelen, dit is een productiemethode waarbij vezels door een harsbad worden gevoerd en rond een draaiende mal worden gewikkeld. Het is een van de meest toegepaste productiemethoden voor cilindrische composiet producten zoals buizen en opslagtanks.
Brandwerend Composiet
Afgelopen jaar hebben we veel tijd besteedt aan het ontwikkelen van een composiet laminaatopbouw welke voldoet aan de brandeisen voor gebouwen. Een composiet hars is over het algemeen een brandbaar materiaal. In verband met de duurzaamheid, gewichtsreductie en besparing op onderhoud zijn deze mogelijkheden voor het toepassen van composiet in gebouwen uitgewerkt.
De uiteindelijke laminaatopbouw is een unieke samenstelling van materialen waarbij een juiste balans is gevonden voor de brandbaarheid, duurzaamheid, onderhouds eigenshappen en structurele eisen. Er is uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de benodigde eigenschappen van onderdelen voor gebouwen. Het ontwikkeltraject bestond uit verschillende fases waarbij diverse testen zijn gevalideerd door een externe engineering partij en laboratorium.
- Glas vezel
- Carbon vezel
- Prepreg
- Schuimkern
Materialen
Een composiet product bestaat uit een samengestelde matrix van verschillende materialen. Aan de hand van een vooraf opgesteld eisenpakket wordt een laminaatopbouw ontworpen voor een zo efficiënt mogelijk gebruik van vezels, harsen en eventuele kernmaterialen. Dit hoeft niet alleen op basis van krachten en mogelijke impact te zijn, maar bijvoorbeeld ook de mate van chemische resistentie. Het ontwerpen van een geschikte laminaatopbouw geschiedt per specifieke toepassing. Eisen waarmee rekening gehouden wordt zijn onder andere stijfheid, sterke, gewicht, toepassing, levensduur en duurzaamheid.