Complexe Composiet Brugleuning

Rotterdam heeft er weer een innovatieve brug bij: superslank, licht gewicht, eenvoudig te plaatsen en makkelijk in onderhoud. De brug aan de Excercitiesingel (Crooswijk, Rotterdam) is 20 meter lang, 1,9 meter breed en toch maar 25 centimeter ‘dik’. De hoge sterkte van composiet, in combinatie met het lage gewicht, maakt de bouw van een superslanke brug mogelijk. Uniek aan dit exemplaar is de leuning. Nog nooit had een brug zo’n ingewikkelde maar slanke leuningconstructie van volledig vezelversterkte kunststof.

Vraagstuk: Ontwikkel en produceer een brugleuning van composiet, volgens aangeleverd uniek ontwerp.

Aangeleverd vanuit opdrachtgever: Architectonisch ontwerp als technische tekening.

Ontwikkeling: Aanpassing ontwerp, laminaatopbouw, normeringen, productietechniek, bevestiging aan brugdek.
In opdracht van de Gemeente Rotterdam heeft Jules Dock Composites een leuningconstructie ontwikkeld van composiet. Vanuit een ontwerp van een architect is in-housede volledig zorg gedragen over het opstellen van de benodigde technische tekeningen en aanpassingen in het ontwerp.

Speciaal voor deze leuning is een techniek ontwikkeld om de productie van deze complexe leuning mogelijk te maken. De leuning bestaat uit drie segmenten van zes meter, waarvan een segment uit één geheel bestaat. Naast de productietechniek betrof ook de gestelde stijfheidseis aan de leuning een grote uitdaging.

Jules Dock Composites heeft een bijdrage geleverd in de volgende processtappen:

Mallenbouw
Productieproces
Constructieberekening
Laminaatopbouw
3D tekenen